تفاوت هدف‌گیری جغرافیایی (Geo-Targeting) و تعیین محدوده جغرافیایی (GeoFencing)
تفاوت هدف‌گیری جغرافیایی (Geo-Targeting) و تعیین محدوده جغرافیایی (Geo-Fencing)
آوریل 10, 2018

ژئومارکتینگ (Geomarketing) چیست؟

ژئومارکتینگ چیست؟

ژئومارکتینگ چیست؟

ژئومارکتینگ در واقع استفاده از معلومات مکانی برای شکل‌دهی به تلاش‌های بازاریابی است که در آن به منظور بررسی و تصمیم‌گیری از نقشه‌برداری دیجیتال برای ساماندهی و نمایش داده ها استفاده می‌شود. نقشه‌ی دیجیتال به بازاریابان امکان تحلیل داده را برحسب منطقه جغرافیایی (مانند منطقه حومه‌ای مجاور شهر بزرگ) یا موقعیت فیزیکی خاص (مانند فروشگاهی خاص) می‌دهد. فناوری دیجیتال امروزی، با داده‌های مکانی موجود از طریق رسانه‌های اجتماعی یا تلفن همراه، به استمرار افزایش توان و ظرفیت این رویکرد بازاریابی کمک خواهد کرد. ژئومارکتینگ به نوبۀ خود نه راهبرد بازاریابی کوتاه‌مدت است و نه یک کمپین. در عوض، ابزاری است که بازاریابان از آن برای تعیین راهبردها و ایجاد کمپین‌ها استفاده می‌کنند، یعنی روش کنترل داده که بینش‌های قدرتمند و عملی را در محیط بازار ایجاد می‌کند.

کاربردهای ژئومارکتینگ

  • انتخاب مکان مناسب برای شعبه یا کسب و کار جدید
  • شناسایی مکان‌های مهم برای تبلیغات
  • نمایش محتوای وب‌سایت مربوط به خاستگاه کاربر
  • ارائه تبلیغات آنلاین با توجه به موقعیت کاربر
  • شناسایی توزیع بخش ویژه‌ی مشتری در منطقه‌ای مشخص
  • ایجاد شبکه‌های خدماتی

چه کسانی از ژئومارکتینگ استفاده می‌کنند؟

هر کسب و کاری می‌تواند از ژئومارکتینگ بهره بگیرد، زیرا فناوری دیجیتال اجرای این روند را حتی برای شرکت‌های کوچک مقرون به صرفه نموده است. شرکت‌هایی که بیشترین دسترسی را به داده‌های مکانی مانند شرکت‌های تلفن همراه و سایر ارائه دهندگان خدمات موبایل دارند، بهترین ذینفعان استفاده از ژئومارکتینگ به شمار می‌آیند. نرم‌افزار اطلاعات جغرافیایی (GIS) می‌تواند برای تحلیل ژئومارکتینگ خریداری شود و مضاف بر این داده‌هایی برای تغذیه این نرم‌افزار از طریق فعالیت شرکت جمع‌آوری می گردد. در عین حال، شرکت‌های بزرگی که در بازاریابی پایگاه داده فعالیت دارند می‌توانند اکثر داده‌های فعلی را برای ژئومارکتینگ هم استفاده کنند زیرا هر بیت از داده‌های مرتبط با آدرس یا کدپستی مشتریان می‌توانند بلافاصله به نقشه‌ی دیجیتال متصل شوند.

کدام دسته از مشتریان به ژئومارکتینگ دسترسی دارند؟

  • مشتریان محلی. هنگامی که کسب و کاری برای نمونه: فروشگاه مبلمان در صدد تبلیغات است، می‌تواند در عرض یک ساعت از ژئومارکتینگ برای شناسایی مشتریان به منظور ارسال آگهی استفاده کند. در عین حال، هنگامی که کسب و کاری به دنبال گسترش مکان جدید است، بازاریابی منطقه‌ای می‌تواند به آنها بگوید که کدام مناطق بیشترین نیاز به محصولات یا خدمات کسب و کار آنها را دارد. با وجود این، کسب و کارهای دیگر نیز می‌توانند از داده‌های ژئومارکتینگ براساس الگوهای ساکنین و ترافیکی مشتریان، برای تعیین بهترین مکان‌های خرید و تبلیغات بیلبوردی استفاده کنند.
  • مشتریان اینترنتی. خریداران آنلاین موقعیت مکانی جغرافیایی کامپیوتری خود را از طریق آدرس IP انتقال می‌دهند. وب‌سایت‌های شرکت می‌توانند از این اطلاعات برای نمایش صفحات خود به زبان کاربر (برای نمونه، پس از شناسایی IP آدرس انگلیسی، صفحه اصلی خود را به جای فارسی به انگلیسی) نمایش دهد. موتورهای جستجو می‌توانند نتایج مبتنی بر مکان تقریبی کاربر را رتبه‌بندی کنند. با آگهی‌های بافت آگاه می‌توان اطمینان حاصل کرد که کاربران در تهران با آگهی رستوران‌های تهران به جای رستوران‌های شیراز هدف قرار می‌گیرند.
  • کاربران تلفن همراه. مصرف‌کنندگان می‌توانند تخفیف‌ها، کوپن‌های الکترونیکی و سایر پیشنهادات را در هر لحظه دریافت کنند. برای نمونه، برنامه‌ی AT&T’s Shop Alert هنگامی که تلفن همراه مشتری در یک حصار جغرافیایی (Geo-fence) اطراف مکان مورد نظر باشد ـ برای نمونه: شیرینی‌فروشی- این موارد را ارائه خواهد کرد.
  • کاربران رسانه‌های اجتماعی. بسیاری از بسترهای رسانه‌های اجتماعی به کاربران امکان اعلام حضور (Check-in) برای مکان‌های مختلف مانند رستوران یا قهوه‌خانه محلی را خواهند داد. در نتیجه، این کسب و کارها می‌توانند پیشنهادات ویژه‌ای به چنین کاربرانی ارسال کنند.

کسب و کارها چگونه از ژئومارکتینگ استفاده می‌کنند؟

در ژئومارکتینگ، اطلاعات مشتری در پایگاه داده‌ی شرکت ذخیره می‌شود. داده‌های جمع‌آوری شده از منابع مختلف (معاملات آنلاین، دستگاههای تلفن همراه، کارت‌های باشگاه، سابقه های حراج، پاسخ‌های ایمیل، اشتراک‌ها، کارت‌های گارانتی، منابع شخص ثالث و غیره) در یک یا چند نقشه‌ی دیجیتال اعمال می‌شود. نقشه‌های مختلف می‌تواند بر ویژگی‌های مختلف (از جمله، نقشه‌ی کد پستی، نقشه‌ی خیابان یا نقشه‌ی مکان) تمرکز یافته و لایه‌بندی شوند به گونه‌ای که تحلیل‌گران بتوانند هر جنبه اطلاعاتی مورد نیاز را بررسی کنند.

سپس این داده‌ها براساس اهداف خاص کسب و کار مانند تعیین محل فعلی مشتریان برای تبلیغات جدید، تحلیل می‌شوند. با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلف و از طریق ارتباط مجموعه‌های داده، تحلیل‌گران بازار می‌توانند فرصت‌های اصلی راهبرد بازار را شناسایی کرده و به آسانی اطلاعات مورد نیاز تصمیم‌گیرندگان را استخراج کنند. چنین تحلیل فضایی داده، می‌تواند اهداف متعدد را ارتقاء دهد. ژئومارکتینگ محل حضور مشتری را نشان می‌دهد، چگونگی توزیع بخش‌های مختلف مشتری در یک منطقه، مسیرهای توزیع، نوع سهم شرکت از بازار در مقایسه با رقبا و غیره را نشان می‌دهد. شرکت ها این اطلاعات را در سطوح متعدد به کار خواهد برد، از جمله:

  • شناسایی و ایجاد بازارهای جدید / بخش‌بندی قلمروهای فروش
  • سازمانهای لجستیک مانند مسیربندی مناطق توزیع و تحلیل
  • برنامه‌ریزی مکان‌های فروشگاههای جدید، بیلبوردهای تبلیغاتی، برج‌های وای فای، ATM ها و تقریباً هر چیزی.

نگهداشت سیستم‌های ژئومارکتینگ به منظور کارآمدی ضروری می باشد. نقشه‌ها باید به صورت منظم به‌روزرسانی شده و داده‌های مشتریان همیشگی نگهداشته شود و معیارهای کنترل کیفیت باید برای حصول اطمینان از دقت داده به کار برود. بسیاری شرکت‌ها این وظایف را به گروههای متخصص در توسعه و نرم‌افزار ژئومارکتینگ واگذار می‌کنند.

مجموعه داده های ژئومارکتینگ باید با رسانه‌های آنلاین هماهنگ باشد.  فهرست‌های جغرافیایی ـ یعنی فهرست‌های کسب و کار محلی ـ در موتورهای جستجو ممکن است شامل پیشنهادات، کوپن‌ها، دیدگاههای مشتریان، عکس‌ها و ویدئوها و غیره باشند. شرکت به مدیریت و نگهداشت هریک از این مولفه‌ها نیاز دارد. یکپارچه‌‌سازی یکسان با دستگاههای تلفن همراه از جمله نسخه‌های موبایلی وب‌سایت شرکت، خدمات پیام کوتاه متنی (SMS) و سایر کاربردها روی می‌دهد. ارزش‌دهی به این خدمات (مانند ارائه تبلیغات انحصاری) باعث افزایش پایگاه اشتراک و به دنبال آن، پایگاه داده‌ای برای تحلیل های آتی ژئومارکتینگ می‌شود.

کدام شغل ها با ژئومارکتینگ سر و کار دارند؟

بسیاری از مشاغل می توانند برای رونق در کسب و کار خود از ژئومارکتینگ بهره ببرند. در اینجا برای نمونه تعدادی از این مشاغل را اشاره می کنیم:

مدیران بازاریابی

مدیران بازاریابی از داده‌های ژئومارکتینگ برای مشاوره و تصمیم‌گیری دربارۀ آمیخته‌ی بازاریابی شرکت استفاده می‌کنند.

آنها چه کاری انجام می‌دهند؟

  • ترویج ژئومارکتینگ به مثابۀ ابزاری اصلی و یکپارچه‌سازی آن با کمپین‌های مختلف بازاریابی
  • استفاده از داده‌های ژئومارکتینگ برای گسترش بازاریابی متنی یا شناسایی موقعیت‌های مطلوب برای کمپین‌های بازاریابی چریکی (پارتیزانی).
  • کار با تیم‌های تولید و فروش به منظور بهبود عملکرد کسب و کار براساس داده‌های ژئومارکتینگ
  • استفاده از ژئومارکتینگ برای ارزیابی جایگاه شرکت در بازار در یک منطقه‌ی معین و تنظیم راهبرد قیمت گذاری و جاگذاری براساس آن

بازاریابان پایگاه داده

بازاریابان پایگاه داده حجم زیادی از داده‌ها از جمله (و به ویژه، در این مورد) داده‌های جغرافیایی را جمع‌آوری و تحلیل می‌کنند.

آنها چه کاری انجام می‌دهند؟

  • یکپارچه‌سازی پایگاه های داده شرکت با نرم‌افزار ژئومارکتینگ
  • پیشنهاد راه حل‌های بازاریابی مبتنی بر داده‌های جمع‌آوری و تحلیل شده از طریق نرم‌افزار ژئومارکتینگ و پایگاه داده
  • تبدیل داده خام به اطلاعات عملی
  • نگهداشت کنترل کیفیت اطلاعات جمع‌آوری شده، اطمینان از صحت و حریم خصوصی آنها

تحلیل‌گران تحقیقات بازار

تحلیل‌گران تحقیقات بازار داده‌هایی در مورد بازارهای منطقه‌ای جمع‌آوری می‌کنند.

آنها چه کاری انجام می‌دهند؟

  • استفاده از ابزارهای تحلیل‌گری مختلف تا داده‌های خام به بینش‌های عملی تبدیل شود.
  • شناسایی نیازهای محصولات شرکت در حوزه جغرافیایی خاص و برآورد قیمتی که می‌توان محصول را فروخت.
  • بررسی چگونگی ظهور الگوهای خاص میان مصرف‌کنندگان در مناطق مختلف جغرافیایی

جهت کسب اطلاعات بیشتر در حوزه ژئومارکتینگ، مطالعه کتاب بازاریابی سیستم اطلاعات جغرافیایی (ژئومارکتینگ) را به شما توصیه می کنیم. پس با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *