ژئومارکتینگ در واقع استفاده از معلومات مکانی برای شکلدهی به تلاشهای بازاریابی است که در آن به منظور بررسی و تصمیمگیری از نقشهبرداری دیجیتال برای ساماندهی و نمایش داده ها استفاده میشود. نقشهی دیجیتال به بازاریابان امکان تحلیل داده را برحسب منطقه جغرافیایی (مانند منطقه حومهای مجاور شهر بزرگ) یا موقعیت فیزیکی خاص (مانند فروشگاهی خاص) میدهد. فناوری دیجیتال امروزی، با دادههای مکانی موجود از طریق رسانههای اجتماعی یا تلفن همراه، به استمرار افزایش توان و ظرفیت این رویکرد بازاریابی کمک خواهد کرد. ژئومارکتینگ به نوبۀ خود نه راهبرد بازاریابی کوتاهمدت است و نه یک کمپین. در عوض، ابزاری است که بازاریابان از آن برای تعیین راهبردها و ایجاد کمپینها استفاده میکنند، یعنی روش کنترل داده که بینشهای قدرتمند و عملی را در محیط بازار ایجاد میکند.
هر کسب و کاری میتواند از ژئومارکتینگ بهره بگیرد، زیرا فناوری دیجیتال اجرای این روند را حتی برای شرکتهای کوچک مقرون به صرفه نموده است. شرکتهایی که بیشترین دسترسی را به دادههای مکانی مانند شرکتهای تلفن همراه و سایر ارائه دهندگان خدمات موبایل دارند، بهترین ذینفعان استفاده از ژئومارکتینگ به شمار میآیند. نرمافزار اطلاعات جغرافیایی (GIS) میتواند برای تحلیل ژئومارکتینگ خریداری شود و مضاف بر این دادههایی برای تغذیه این نرمافزار از طریق فعالیت شرکت جمعآوری می گردد. در عین حال، شرکتهای بزرگی که در بازاریابی پایگاه داده فعالیت دارند میتوانند اکثر دادههای فعلی را برای ژئومارکتینگ هم استفاده کنند زیرا هر بیت از دادههای مرتبط با آدرس یا کدپستی مشتریان میتوانند بلافاصله به نقشهی دیجیتال متصل شوند.
در ژئومارکتینگ، اطلاعات مشتری در پایگاه دادهی شرکت ذخیره میشود. دادههای جمعآوری شده از منابع مختلف (معاملات آنلاین، دستگاههای تلفن همراه، کارتهای باشگاه، سابقه های حراج، پاسخهای ایمیل، اشتراکها، کارتهای گارانتی، منابع شخص ثالث و غیره) در یک یا چند نقشهی دیجیتال اعمال میشود. نقشههای مختلف میتواند بر ویژگیهای مختلف (از جمله، نقشهی کد پستی، نقشهی خیابان یا نقشهی مکان) تمرکز یافته و لایهبندی شوند به گونهای که تحلیلگران بتوانند هر جنبه اطلاعاتی مورد نیاز را بررسی کنند.
سپس این دادهها براساس اهداف خاص کسب و کار مانند تعیین محل فعلی مشتریان برای تبلیغات جدید، تحلیل میشوند. با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلف و از طریق ارتباط مجموعههای داده، تحلیلگران بازار میتوانند فرصتهای اصلی راهبرد بازار را شناسایی کرده و به آسانی اطلاعات مورد نیاز تصمیمگیرندگان را استخراج کنند. چنین تحلیل فضایی داده، میتواند اهداف متعدد را ارتقاء دهد. ژئومارکتینگ محل حضور مشتری را نشان میدهد، چگونگی توزیع بخشهای مختلف مشتری در یک منطقه، مسیرهای توزیع، نوع سهم شرکت از بازار در مقایسه با رقبا و غیره را نشان میدهد. شرکت ها این اطلاعات را در سطوح متعدد به کار خواهد برد، از جمله:
نگهداشت سیستمهای ژئومارکتینگ به منظور کارآمدی ضروری می باشد. نقشهها باید به صورت منظم بهروزرسانی شده و دادههای مشتریان همیشگی نگهداشته شود و معیارهای کنترل کیفیت باید برای حصول اطمینان از دقت داده به کار برود. بسیاری شرکتها این وظایف را به گروههای متخصص در توسعه و نرمافزار ژئومارکتینگ واگذار میکنند.
مجموعه داده های ژئومارکتینگ باید با رسانههای آنلاین هماهنگ باشد. فهرستهای جغرافیایی ـ یعنی فهرستهای کسب و کار محلی ـ در موتورهای جستجو ممکن است شامل پیشنهادات، کوپنها، دیدگاههای مشتریان، عکسها و ویدئوها و غیره باشند. شرکت به مدیریت و نگهداشت هریک از این مولفهها نیاز دارد. یکپارچهسازی یکسان با دستگاههای تلفن همراه از جمله نسخههای موبایلی وبسایت شرکت، خدمات پیام کوتاه متنی (SMS) و سایر کاربردها روی میدهد. ارزشدهی به این خدمات (مانند ارائه تبلیغات انحصاری) باعث افزایش پایگاه اشتراک و به دنبال آن، پایگاه دادهای برای تحلیل های آتی ژئومارکتینگ میشود.
بسیاری از مشاغل می توانند برای رونق در کسب و کار خود از ژئومارکتینگ بهره ببرند. در اینجا برای نمونه تعدادی از این مشاغل را اشاره می کنیم:
مدیران بازاریابی از دادههای ژئومارکتینگ برای مشاوره و تصمیمگیری دربارۀ آمیختهی بازاریابی شرکت استفاده میکنند.
بازاریابان پایگاه داده حجم زیادی از دادهها از جمله (و به ویژه، در این مورد) دادههای جغرافیایی را جمعآوری و تحلیل میکنند.
تحلیلگران تحقیقات بازار دادههایی در مورد بازارهای منطقهای جمعآوری میکنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در حوزه ژئومارکتینگ، مطالعه کتاب بازاریابی سیستم اطلاعات جغرافیایی (ژئومارکتینگ) را به شما توصیه می کنیم. پس با ما تماس بگیرید.